De geschiedenis van Halloween

 

Griezelige en verlichte pompoenen, vampieren, skeletten, heksen en andere duistere versieringen. Halloween gaat niet onopgemerkt voorbij. Nederland wordt steeds fanatieker in het vieren van dit griezelfeest. Het wordt ieder jaar op 31 oktober gevierd. Wat is Halloween voor een feest en waardoor wordt het steeds populairder?

 

Halloween & trick or treat

 

In de Verenigde Staten, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt Halloween fanatiek gevierd. Het feest is vooral bedoeld voor kinderen, maar ouders leveren een belangrijke bedrage. Versierde huizen, uitgeholde pompoenen, spookachtige versieringen en snoepgoed voor als er wordt aangebeld. Kinderen gaan met Halloween verkleedt de straat op. Heksen, spoken, skeletten, vampiers en andere “griezels” zul je dan ’s avonds tegenkomen. Het is de bedoeling dat de kinderen aanbellen bij verschillende huizen. Als de deur opengaat klinkt: “Trick or treat”. Dit betekent zoiets als: “Geef me iets lekkers, anders ga ik je plagen’.

 

Wat is Halloween voor een feest?

 

Op 31 oktober viert men Halloween, de avond voor Allerheiligen (1 november). Een andere naam voor Allerheiligen is: “All Hallow’s Eve”. Daar komt de naam Halloween dus vandaan. In de kalender van de Kelten begon het nieuwe jaar op 1 november. Op 31 oktober was het dus oudjaarsavond. In het Verenigd Koninkrijk werd Halloween voornamelijk gevierd door de Kelten. Zij vierden dit feest, vanwege het terugkomen van geesten. De geesten van mensen die dat jaar waren overleden, zouden op zoek gaan naar ‘nieuwe’ lichamen waarin ze konden leven. De levende mensen wilden voorkomen dat hun lichaam bezit zouden worden door geesten. Daarom droegen de Kelten maskers en deden ze het vuur in huis uit. Er werd herrie gemaakt en oude kleren werden aangetrokken om de geesten te verdrijven. Deze kleren maakten de Kelten onaantrekkelijk voor de geesten. Als Halloween voorbij was stak men het vuur weer aan voor licht en om het huis te verwarmen.

Rond het jaar 1850 brachten Ierse reizigers de rituelen van het enge en duistere Halloweenfeest naar de Verenigde Staten. Daar aangekomen kwamen zij in aanraking met . Deze vonden zij veel mooier dan de eerder door hen gebruikte knollen in Ierland. Vanaf dat moment werden uitgeholde pompoenen gebruikt als lantaarn.

 

Halloween een duivelsfeest?

 

Door vele mensen werd gedacht dat het Halloweenfeest bedacht was door duivelaanbidders. Al is het voor sommige aanbidders het favoriete feest van het jaar, toch is Halloween niet door hen bedacht. De Kelten vierden dit als oud en nieuw. Daarna zijn er katholieke gebruiken en rituelen vermengd met het Halloweenfeest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bezoeken van kerkhoven en het laten branden van kaarsen.

Een lange tijd was het verboden om Halloween te vieren in Europa, waardoor het tijdelijk verdween uit de Europese samenleving. De laatste jaren is het feest vanuit de Verenigde Staten over komen waaien naar het westen van Europa. Sindsdien wint het steeds meer aan populariteit.